Oprócz pieczenia ciast, ciasteczek, chlebów i bułek o zwykłym kształcie, czasem w pracowniach powstają fantazyjne wypieki, nawiązujące swym wyglądem czy nazwą do świata zwierząt, np. ślimaczki, hot dogi, zebry, motylki.
Piekarze z klasy 3BP upiekli ślimaczki maślane – bułeczki o charakterystycznym wyglądzie przypominającym muszle ślimaków. Ponadto na innych zajęciach przygotowali bułeczki do hot dogów. Co ciekawe, każde wyglądały nieco inaczej.
W pracowni cukierniczej uczniowie z klasy 2TC wykonali zebrę – wypiek, którego zrobienie wymaga nie lada cierpliwości, nakładane do foremki na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Prawidłowe wykonanie daje piękny efekt wizualny – paskowanego ciasta, prawdziwej zebry.
Zadaniem klasy 3TPA były natomiast babeczki motylki. Po upieczeniu ścina się górę babeczek, przecina na pół i po odpowiednim ułożeniu otrzymuje się skrzydła motyla – pomysł prosty, a jaki efektowny!